Návod na změnu hostingu

18.9.2010

Web, Wordpress

Zdarec, tak jsem se rozhodl po dlouhém setrvávání na WordPressu 2.9.1 z už jednou popsaných důvodů změnit hosting. Pomáhám s rozjezdem projektu Multi-Fan.cz a ten si krásně šlape na hostingu Endora.cz, takže jsem měl kde to vyzkoušet, páč nerad kupuju zajíce v pytli. Já byl doposud na free hostingu u Pipni.cz a ne že bych nebyl spokojen, ale:

1. Memory limit napevno nastaven u free hostingu na 32MB, což mi dělalo problémy, protože moje pluginy a instalace wp mi z nějakého mě neznámého důvodu zabírala 28MB

2. Absolutní nevole od hostingu jakkoliv komunikovat s držiteli free hostingu po mailu nebo nedejbože po icq

3. Nemožnost z WP vygenerovat soubor se zálohou, takže nějaký backup? Ale kde že. Ale to byl asi jen můj problém.

4. Ale hlavně jsem uvažoval o změně stylu blogu a nové šablony připravené pro WP 3.0.1 už mi tam prostě nešly.

Takže jsem se k tomuto kroku rozhodl, včera večer kolem 23:00 po lahvince Rulandy bílé. To bylo riskantní, každopádně to vyšlo a já už si frčím na Endora.cz. Sháněl jsem nějaký celistvý popis na netu, který by mě provedl převodem, ale ouha, spousta diskuzí na fórech, ale návod žádný. Tak jsem si říkal, že by nebylo špatné něco takového popsat. Takže nejdříve v bodech co je potřeba udělat:

1. Najít hosting, který Vám nabízí lepší podmínky než ten Váš stávající. Provést registraci a počkat na přihlašovací údaje, které Vám přijdou na email. Přihlásit se do adminu hostingu a založit databázi. Ze zkušenosti se stará a nová databáze nemusí jménem shodovat.

2. U starého hostingu najít odkaz ma phpadmina a vyexportovat databázi, návod je zde. Pak vlézt do admina u nového hostingu a databázi naimportovat. Popis je zde. Dejte pozor na znakovou sadu ve které Vaší databázi máte, tzn. jakou sadu máte u starého hostingu při exportu, tu musíte nastavit u nového při importu. Třeba u Pipni.cz mám databázi v CP1250 ale při importu na Endora.cz se mi defaultně nabídla znaková sada UTF-8.

3. Pokud máte vše hotové a databáze se Vám skutečně přenesla, tak je potřeba u poskytovatele domény, ne vždy to je poskytovatel hostingu, nastavit nové přístupy. Tzv. NSSET. To uděláte tak, že najedete na poskytovatele domény, v mém případě nic.cz, takže Forpsi. Tady je odkaz na to jak se to dělá u Forpsi, u ostatních to podle mého bude bajvoko podobný. NSSET kód Vám přišel v registračním emailu od nového hostingu. Pokud ne, je potřeba si ho vyžádat, jinak se nehnete. Pak tedy provést přenastavení NSSET a je hotovo. Přenastavení se projeví až po restartu serveru, slibují do 24 hod. V mém případě to netrvalo déle než 8 hod.

4. Veškerý obsah na ftp serveru starého hostingu překopírovat na ftp server druhého hostingu.

5. Pak už jen zvolit jestli chcete udržet free hosting, nebo využít programu jiného. V mém případě jsem si na rok zaplatil za 180,- Kč program plus na kterém mám výhody placeného hostingu vč. trafficu – 30GB, velikosti databáze max. 40MB, ale hlavně PHP memory limit 128MB, což naprosto vyřešilo můj problém s limitem.

Na úkor Pipni.cz musím už jenom říct, že ačkoliv jsem na nový hosting přehrál komplet ftp vč. všech pluginů a databáze, tak na novém hostingu mi to vše hlásí využití memory pouze 10,35 MB, kdežto u Pipni.cz 28MB. To mi připadne zvláštní, ale co už. Takhle to prostě je.
Tak doufám, že Vám to pomůže a pokud by jste se chtěli na něco poptat, tak neváhejte, pokusím se Vám pomoct. Zdarec.

, ,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

5 Odpovědí k “Návod na změnu hostingu”

  1. Endora Píše:

    Max. velikost db je aktualne 40MB. Rozdil ve vyuziti ram muze byt dan jinou verzi PHP

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. Sborez Píše:

    Omluva, opraveno v textu. Dle předchozího komentáře. Velikost dtb je samozřejmě 40MB, 5GB je celkový prostor na serveru.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  3. Ajvngou Píše:

    Na Endoře jsem rozel Boardwalk Empire na FREE a musím říct, že mile překvapilo. Hlavně automatická instalace WP je prostě famozní.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  4. Sborez Píše:

    U free by mě štval pruh reklam, ale to jsem zhýčkaný. 180 na rok není tak moc abych se toho zbavil :-) Jinak už týden a spokojenost.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  5. Krabath Píše:

    Ahoj, já mám hosting na station.cz. Dřív jsem měl na ic.cz, ale to bylo šílený. Věčně něco nešlo, stránky behaly pomalu atd. Ale těm přenosům na jiný hgosting moc nerozumím. Bál jsme se, že bych něco podělal, tak jsem radši udělla stránky nové a pak obsah nakopíroval. sice práce navíc, ale to nevadí. :)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.